1906 yılında Amerika Birleşik Devletleri Washington’da doğdu. Çocukluğu yoksulluk içinde geçti. Sekiz yaşında itibaren ailesine destek olmak için çocukların yapabileceği her işte çalıştı. Lise yıllarında okula gitmeden önce birkaç saat ve okuldan çıktıktan sonra iki üç saat çalışıyordu. Annesini 17, babasını 27 yaşında kaybetti.
Tüm bu zorluklara rağmen 1930 yılında California Teknoloji Enstitüsü Fizik bölümünü bitirdi. Bir süre Bell Telephone Company’de çalıştıktan sonra New York’ta P. R. Mollary Company patent biriminde çalışmaya başladı. Burada patent çizimlerini kopyalarını çıkarma işini yapması ve bu işin getirdiği zorluklar, Carlson’un zihninde yeni bir icadın kuluçka devresini başlattı. Daha çabuk ve kolay bir biçimde kopya elde edebileceği bir yöntem arayışı sürdürürken elektrostatiğe yöneldi. 1938 yılında dört yıllık çalışma sonucu başarılı bir biçimde kopyalama yapmayı başardı.
Buluşuna daha sonra eski Yunanca “kuru” ve “yazma” anlamlarına gelen kelimelerin birleşiminden oluşan “Xerografi” adı verildi. 1940 yılında buluşunun patentini alıp üretime geçmek için şirket arayışına girdi. İçlerinde IBM, General Electric ve Kodak gibi önemli markaların da bulunduğu 20’den fazla şirket tarafından reddedildi. 1944 yılında bir destekçi bulabildi ve 1947 yılında New Yorklu küçük bir şirket olan Haloid Company adlı şirket Carlson’un tekniğinin haklarını satın aldı. Belge çoğaltma konusunda büyük bir çığır açacak sistemin adından esinlenerek kendi adını da değiştiren Haloid Company’nin bugünkü adı Xerox. Şirketin ortağı da olan Chester Carlson, 1968 yılında geçirdiği kalp krizi sonrası öldüğünde ofislerdeki hayatı değiştirmişti…