Özellikle otomobil tutkunlarının soyadını iyi bildikleri Ferdinand Porsche, Macaristan’ın Almanca konuşulan yerlerinden biri olan Maffersdorf Bohemia’da 1875 yılında dünyaya geldi. Babası bir musluk tamircisi idi. Çocukluğundan beri teknik becerilere yatkın olan Porsche, teknik ve elektrikle sürekli ilgilendi.
Liseyi bitirdikten sonra Avusturya Viyana’ya gitti ve Teknik Üniversite’de dinleyici öğrenci oldu. İlk işini de elektrik motorları üreten bir işletmede buldu. Daha sonra Viyana’da saray arabaları yapımcısı Lohner şirketinde çalışmaya başladı. Burada çalışırken geliştirdiği bir otomobili 1900 yılı Paris Fuarı’nda sergilendi. Lohner-Porsche olarak tanınan bu araç dingillerindeki elektrik motorlarıyla hareket ediyordu.
Bu başarısından bir süre sonra Viyana Neustadt Austro – Daimler firmasına geçen Porsche, burada ürettiği bir otomobille yarıştığı ünlü uzun mesafe yarışı Prinz Heinrich Fahrt’ı kazandı. Birinci Dünya Savaşı sırasında uçak motorları ve top arabaları tasarladı.
1923’te Austro – Daimler’in Stuttgart’taki merkezine geçti. 1928-1930 yılları arasında Steyr’de çalıştıktan sonra istifa etti ve 55 yaşında girişimciliği seçti.
Otomobil tasarımı yapmak üzere kurduğu şirket ile yeni bir hayata başlayan Ferdinand Porsche, öncelikle yeteneği, sonra da Nasyonal Sosyalist yönetimle ve Hitler’le yakın ilişkisi sayesinde işlerini geliştirdi. 1930’lu yılların ortasında Adolf Hitler’in isteğiyle halk tipi bir araba tasarlamaya başladı. Adı işlevine uygun olacak otomobilden Volkswagen doğacaktı. Tam bir fenomen olan araç en uzun süre üretilen ve en çok satan otomobil unvanını koruyor.
İlkinde olduğu gibi, İkinci Dünya Savaşı’nda da birçok “savaş makinesi” tasarlayan Porsche, Almanya’nın teslim oluşundan sonra tutuklandı ve yaklaşık iki yıl boyunca Fransa’da cezaevinde kaldı. Kefaletle serbest kaldıktan sonra çalıştığı tüm patronlarını üretmeleri için ikna etmeye çalıştığı “spor arabaya” kendini adadı. 1948’de kendi adını verdiği 40 beygir gücündeki dünyanın ilk spor arabasını üretti. 1950 yılında ölen Porsche’nin bu tasarımı da çok tuttu ve büyük başarı kazandı.